Nadciśnienie tętnicze dotyka coraz więcej osób na świecie. Może być ono związane z występowaniem tej choroby u przodków, jednak nie jest to regułą. Niezdrowy styl życia, nadmiar soli czy nadwaga sprzyjają rozwojowi nieprawidłowego ciśnienia krwi, a więc nadciśnienia nabytego. Dieta w tej przypadłości jest bardzo ważna. Dzięki prawidłowej suplementacji oraz spożywaniu odpowiednich produktów istnieje możliwość zahamowania rozwoju choroby, a także utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.

Co to jest nadciśnienie?

Nadciśnienie jest chorobą, która charakteryzuje się podwyższonymi wartościami ciśnienia tętniczego. Pomiary można wykonać na specjalnym urządzeniu – ciśnieniomierzu. Za prawidłowy wynik uznaje się wartość nieprzekraczającą 139/80. Przy wynikach, które są blisko tej wielkości warto skonsultować się z lekarzem w celu wykonania poszerzonej diagnostyki.

Zdiagnozowanie nadciśnienia opiera się na wykonaniu kilkukrotnego pomiaru w odstępie kilku dni jednym urządzeniem. Często można wykonać to w warunkach domowych, jednak, gdy wartości są bardzo wysokie – konieczna jest hospitalizacja, ponieważ jest to stan zagrażający życiu.

Niekontrolowanie choroby może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych:

  • zawału serca – czyli jego niewydolności;
  • udaru mózgu;
  • uszkodzeń innych organów;
  • złego samopoczucia;
  • bólu głowy;
  • przerostu serca.

Właśnie dlatego, że nadciśnienie może powodować poważne konsekwencje zdrowotne, warto zwrócić uwagę na dietę. Dzięki odpowiednio zbilansowanym posiłkom można uniknąć komplikacji i rozwoju choroby.

Witaminy i minerały? Twoi najlepsi przyjaciele!

Jednym z kluczowych minerałów, które można suplementować przy nadciśnieniu jest magnez. Nawet niewielki niedobór może spowodować zwiększoną podatność na działanie czynników, które skurczają naczynia.

Badania wskazują, że również niedobory witaminy D mogą powodować rozwój nadciśnienia. W Polsce nasłonecznienie jest zbyt małe – szczególnie w miesiącach zimowych, aby organizm mógł sam syntetyzować ją ze słońca.

Bardzo ważną rolę odgrywają kwasy omega-3, które naturalnie występują w rybach. Są one nie tylko niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego, ale również wspomagają układ nerwowy. Aby dostarczyć odpowiednią ilość wspomnianych kwasów warto jeść ryby lub przyjmować suplementy diety zawierające omega-3.

Również istotnym związkiem jest koenzym Q10. Jest on odpowiedzialny za wspomaganie komórek organizmu w wytwarzaniu energii. Największa ilość tego związku znajduje się w sercu, a jego spadki mogą powodować rozwój nadciśnienia.

kaloria.com.pl_nadcisnienie_dieta_ryby

Czego unikać przy nadciśnieniu?

Aby jak najlepiej zapanować nad nadciśnieniem zaleca się eliminację, nawet częściową, wszystkich produktów powodujących wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Są to przede wszystkim produkty z białej mąki, takie jak pieczywo czy makarony. Warto również ograniczyć ilość spożywanej kaszy drobnoziarnistej oraz jaj. Należy wystrzegać się tłustych potraw, słodyczy, pełnotłustego mleka, słonych przekąsek i konserw.

Warunkiem niezbędnym w walce z nadciśnieniem jest całkowita rezygnacja z alkoholu i papierosów – niszczą organy wewnętrzne i powodują zwiększoną podatność na zachorowanie na nowotwory i nadciśnienie.

Należy również zmniejszyć ilość soli! Zawarty w niej sód powoduje wydzielanie związku odpowiedzialnego za nadmiarowe zwężenie naczyń krwionośnych. Obciąża również nerki i sprzyja nieprawidłowemu ciśnieniu krwi.

Co można jeść przy nadciśnieniu?

Aby dobrze się czuć i nie podnosić swojego ciśnienia warto zadbać o spożywanie odpowiedniej jakości produktów. Poza eliminacją i ograniczeniu niektórych z nich, bardzo ważna jest zmiana nawyków żywieniowych – jeśli te były nieprawidłowe.

Ponadto warto wprowadzić warzywa, które zawierają potas, ponieważ ten obniża ciśnienie. Dzięki temu minerałowi można również zmniejszyć swoją masę ciała. Potas bowiem przyspiesza proces wydalania wody. Z potasem jednak należy uważać – jeśli poza nadciśnieniem doskwiera Ci choroba nerek, skonsultuj się z lekarzem, czy zwiększając jego spożycie, nie obciążysz zbytnio nerek.

Dobrze jest również zwracać uwagę na przyjmowanie produktów bogatych w witaminę C, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia. Są to wszelkiego rodzaju cytrusy, aronia, acerola oraz warzywa zielone.

kaloria.com.pl_nadcisnienie_dieta_cytrusy

Tłuszcze zwierzęce warto zamienić na tłuszcze pochodzenia roślinnego. Sprzymierzeńcem są więc wszystkie oliwy i oleje. Dzięki ograniczeniu tłuszczów zwierzęcych nie produkuje się „zły cholesterol”, a tym samym nie powstają płytki miażdżycowe.

Poniżej przedstawiam przykładowe produkty, które wpływają na obniżenie ciśnienia i powinny się znaleźć w przykładowej diecie na nadciśnienie:

  • owoce jagodowe (maliny, jeżyny, aronię, borówki, jagody czarne, truskawki);
  • produkty z pełnego przemiału zbóż (pieczywo graham, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, grube kasze, płatki owsiane);
  • zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, wszystkie gatunki sałat, kapusta, natka pietruszki);
  • inne warzywa a w szczególności (buraki, ziemniaki, pomidory, czosnek);
  • ryby (pstrąg, tuńczyk, łosoś, makrela, śledzie)
  • chudy nabiał (mleko 0,5-1,5%  tłuszczu, jogurt naturalny, kefir, maślanka, chude sery twarogowe)
  • tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z czarnuszki, awokado)
  • nasiona i orzechy (orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia)
  • inne: hibiskus, herbata zielona, głóg, kardamon, kakao, żeń-szeń.

Jaka dieta jest najlepsza na nadciśnienie?

Planując eliminację nadciśnienia nie należy korzystać z diet uniwersalnych. Nadciśnieniu często towarzyszą dodatkowe schorzenia, które powinny zostać uwzględnione w diecie. Poza tym każda osoba jest inna, wymaga innej podaży kalorii, chce osiągnąć różne cele. Dopasowaniem diety do konkretnej osoby, jej chorób oraz problemów zdrowotnych zajmuje się dietetyk. Tylko osoba kompetentna i wykwalifikowana jest w stanie odpowiednio zbilansować posiłki, zaplanować jadłospis zgodnie z preferencjami oraz potrzebami.

Można natomiast zmieniać nawyki żywieniowe oraz ograniczać produkty, które nie sprzyjają utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Można także włączyć aktywność fizyczną, która będzie kontrolowana przez lekarza lub rehabilitanta.

Zamów indywidualną dietę

Musisz zdać sobie sprawę, że zdrowy organizm i wymarzona sylwetka są w Twoim zasięgu! Codzienne odżywianie i odpowiednio przyrządzane posiłki mają ogromne znaczenie. Niezbędna jest spersonalizowana dieta, dopasowana do Twoich preferencji żywieniowych.

dieta-online-indywidualna-dla-pary