Odpowiednie odżywianie w ciąży i po porodzie
Ciąża to wymagający okres i czasem w jej trakcie pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości, które można złagodzić odpowiednią dietą. Ponadto jadłospis przyszłej mamy ma wpływ nie tylko na prawidłowy przebieg ciąży, ale także na zdrowie dziecka w przyszłości. Jest to tzw. programowanie żywieniowe dziecka, które zakłada, że metabolizm człowieka kształtuje się już na etapie życia płodowego.
Dieta w ciąży i jej najważniejsze zasady:
- Spożywaj 5 pełnowartościowych, urozmaiconych posiłków dziennie, bogatych w warzywa i produkty pełnoziarniste. Zapobiega to wystąpieniu niedoborów, które są przyczyną niedokrwistości.
- Spożywaj posiłki w regularnych odstępach czasu – pozwala to uregulować metabolizm i utrzymać właściwy poziom cukru we krwi.
- Nie jedz za dwóch! Nadmierne przybieranie na wadze w ciąży stanowi problem i może być przyczyną cukrzycy. W ciąży należy jeść zdrowo.
- Posiłki powinny mieć zwiększoną ilość białka, przy czym 60% białka powinno pochodzić ze źródeł zwierzęcych, a 40% ze źródeł roślinnych.
- Wybieraj tłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe: dobrej jakości mięso, oliwę z oliwek, masło awokado, pestki i orzechy, olej lniany lub ryby.
- Słuchaj organizmu. Niektóre pokarmy wzbudzają u kobiet w ciąży niechęć, na inne mają zwiększoną ochotę. W ten sposób organizm daje nam znać, że potrzebuje niektórych składników, np. żelaza lub wapnia.
- Unikaj „pustych kalorii”: słonych przekąsek, słodyczy, żywności typu fast food.
- Zadbaj o prawidłowe nawodnienie (2 litry to minimum). Warto pić wodę mineralną, świeżo wyciskane soki lub zieloną herbatę.
Czego nie można jeść w ciąży?
Istnieją produkty zakazane w ciąży. Nie należy jeść surowego mięsa, surowych ryb i owoców morza, jaj surowych i gotowanych na miękko, surowego i zsiadłego mleka i serów wyprodukowanych z mleka niepasteryzowanego (np. serów regionalnych typu oscypek). W produktach tych mogą występować groźne bakterie lub pasożyty.
Należy zrezygnować całkowicie ze spożywania alkoholu – nawet jeden gram alkoholu w ciąży może zaszkodzić. Należy też ostrożnie spożywać zioła, ponieważ część z nich może powodować przedwczesne skurcze.
Nie wolno też spożywać niemytych warzyw i owoców, na skórce mogą znajdować się groźne bakterie, pasożyty i pestycydy! Każdorazowo warzywa i owoce muszą zostać dokładnie myte lub obrane ze skórki.
Jak nie przytyć w ciąży?
Wiele przyszłych mam niepokoi się przyrostem swojej wagi, jednak w czasie ciąży jest to nieuniknione i konieczne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży to od 11,5 do 16 kg u kobiet, których BMI przed ciążą było w normie. W przypadku niedowagi wskazany jest wyższy przyrost masy ciała, a w przypadku nadwagi – niższy. Zdrowa dieta w ciąży uchroni nas przed nadmiernym przytyciem.
Jeśli chcesz mieć pewność, że to co jesz służy zdrowiu Twojemu i Twojego dziecka – wesprę Cię moją wiedzą. Po konsultacji opracuję odpowiednio zbilansowaną dietę na czas trwania ciąży oraz po porodzie aby zadbać o Twoje samopoczucie i zdrowie.