Prawidłowo zbilansowana dieta jest kluczowym elementem wspomagającym leczenie wielu schorzeń. Odpowiednio dobrane posiłki mogą łagodzić objawy, poprawiać komfort życia oraz wspierać organizm w procesie zdrowienia. Dietoterapia polega na dostosowaniu jadłospisu do indywidualnych potrzeb pacjenta, uwzględniając specyfikę danej choroby.

Jeśli więc Twoje wyniki odbiegają od normy i cierpisz z powodu dolegliwości związanych z zaburzeniami np. pracy tarczycy, masz problem z nadmierną lub zbyt niską masą ciała umów się na spotkanie. Dokonam analizy Twoich badań laboratoryjnych, przeprowadzę wywiad zdrowotno-żywieniowy i przygotuje indywidualny jadłospis. W trakcie kolejnych wizyt będę też monitorować narastające efekty.

Prowadzę dietoterapię w przypadku chorób:

  • cukrzycy typu 1 i 2
  • insulinooporności
  • chorób tarczycy (np. Hashimoto, niedoczynność tarczycy)
  • chorób układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, podwyższony cholesterol, miażdżyca)
  • chorób przewodu pokarmowego (refluks, IBS, SIBO, wrzody, choroba Leśniowskiego-Crohna)
  • nietolerancji pokarmowych i alergii
  • celiakii
  • chorób wątroby i trzustki (np. stłuszczenie wątroby, zapalenie trzustki)
  • chorób nerek
  • nowotworów (wsparcie dietetyczne w trakcie i po leczeniu onkologicznym)

Dietoterapia w wybranych chorobach

Cukrzyca i insulinooporność

Cukrzyca jest przewlekłym schorzeniem i dotyka coraz większą ilość osób. Wyróżniamy dwa typy cukrzycy. Cukrzyca typu 1 polega na uszkodzeniu komórek beta trzustki odpowiadających za produkcję i wydzielanie insuliny (często diagnozowana jest u dzieci). W przypadku cukrzycy typu 2 organizm wydziela insulinę, jednak działa ona nieprawidłowo, ponieważ tkanki organizmu są insulinooporne. Bardzo często cukrzycę typu 2 poprzedza insulinooporność, czyli zmniejszenie wrażliwości tkanek organizmu na insulinę, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy krwi. W konsekwencji pozyskana z jedzenia energia nie jest wykorzystana i odkłada się w tkance tłuszczowej prowadząc do nadwagi.

W przypadku obu typów cukrzycy oraz insulinooporności bardzo ważne jest odpowiednie komponowanie dań. Dieta w cukrzycy opiera się na kontroli spożycia węglowodanów, indeksu glikemicznego oraz regularności posiłków. Kluczowe jest unikanie cukrów prostych i przetworzonej żywności oraz wprowadzenie błonnika, zdrowych tłuszczów i białka.

Jeśli prawidłowe bilansowanie posiłków z uwzględnieniem wymienników węglowodanowych jest dla Ciebie zbyt skomplikowane zdaj się na mnie! Przygotuję odpowiednie jadłospisy, które zatroszczą się o Twoje zdrowie, a przy tym będą smaczne!

Choroby tarczycy

W przypadku zaburzeń takich jak: niedoczynność lub nadczynność tarczycy, choroba Hashimoto, czy zespole policystycznych jajników redukcja masy ciała może przebiegać inaczej, niż w przypadku osoby zdrowej. Tarczyca to ważny organ naszego organizmu, który odpowiada za proces przemiany węglowodanów, rozkład tłuszczów i syntezę białek. Jeśli zdiagnozowano u Ciebie zaburzenie pracy tarczycy wspomóż jej leczenie odpowiednią dietą.

Istotne jest zapewnienie odpowiedniego poziomu jodu, selenu oraz witaminy D. Należy unikać nadmiaru soi, goitrogenów (np. kapustnych warzyw) i przetworzonych produktów

Choroby układu pokarmowego

Jeśli zauważasz u siebie objawy takie jak: zaparcia, biegunki, zgaga, refluks żołądkowy, przelewanie w jelitach, bulgotanie, wzdęcia, ból brzucha być może cierpisz na zaburzenie pracy przewodu pokarmowego. Do najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego zaliczamy: zespół jelita drażliwego (IBS), przerost flory bakteryjnej (SIBO, IMO), refluks żołądkowy, nietolerancje oraz alergie pokarmowe. Wdrożenie właściwej diety oraz wyeliminowanie produktów spożywczych, które dla poszczególnych schorzeń są niewskazane pomaga złagodzić nieprzyjemne objawy i poprawić komfort życia.

W tych przypadkach przeprowadzam dokładny wywiad zdrowotno-żywieniowego i opracowuję diety tak, by wspomóc leczenie dolegliwości i zmniejszyć ich objawy. Przy refluksie i chorobie wrzodowej istotne jest unikanie produktów kwasotwórczych, takich jak kawa, cytrusy czy ostre przyprawy. Dla osób cierpiących na IBS, SIBO i IMO układam diety według zasad LOW FODMAP.

Choroby kardiologiczne

Jeśli zmagasz się z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym cholesterolem lub miażdżycą, odpowiednia dieta może znacząco wspomóc leczenie i poprawić jakość życia. Niezdrowe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do zaostrzenia tych schorzeń, dlatego kluczowe jest wdrożenie zmian w codziennym jadłospisie.

Do najczęstszych problemów układu krążenia zaliczamy: nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu oraz miażdżycę. Odpowiednia dieta może pomóc w regulacji ciśnienia krwi, poprawie profilu lipidowego oraz zmniejszeniu ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych.

W tych przypadkach przeprowadzam dokładny wywiad zdrowotno-żywieniowy i opracowuję indywidualne plany żywieniowe, dostosowane do potrzeb pacjenta. W terapii nadciśnienia tętniczego kluczowe jest ograniczenie spożycia soli i wdrożenie zasad diety DASH. W przypadku podwyższonego cholesterolu zalecam zwiększenie spożycia błonnika, zdrowych tłuszczów oraz steroli roślinnych. Natomiast w miażdżycy ważne jest unikanie produktów wysoko przetworzonych i spożywanie żywności bogatej w antyoksydanty oraz kwasy omega-3.

Przykładowe dziennie menu dla osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu (1700 kcal)

1) Śniadanie 

Musli

-jogurt naturalny -1szt. (150g)

-musli z owocami liofilizowanymi -3łyżki (45g)

-ostropest plamisty, ziarno -1 łyżka (7g) przed spożyciem ziarna zmiażdżyć

-morele świeże (100g)

 

2) Przekąska I 

Kanapka

-bułka grahamka -1szt. (90g)

-szynka z indyka -4plastry (60g)

-pomidor (100g)

-sałata lodowa -dowolna ilość

 

3) Obiad 

Pieczony dorsz z botwinką

-filet z dorsza (200g)

-botwinka z buraczkami (100g)

-komosa ryżowa lub kasza bulgur (50g)

-masło -1 łyżeczka (5g)

-czosnek -1 ząbek (4g)

-suszone pomidory -2kawałki (14g) 

Marynata:

-sok z cytryny lub limonki -1łyżka (10ml)

-oliwa z oliwek -1łyżka (10ml)

-sos sojowy -1łyżeczka (5ml)

-słodka papryka, mielone -1/3 łyżeczki

-syrop klonowy lub miód -1łyżeczka (5ml) 

Sposób wykonania:

Rybę opłukać, osuszyć i wymieszać ze składnikami marynaty, ułożyć na blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 1 godzinę do zamarynowania.

Umyć botwinkę, odciąć buraczki i ugotować je w wodzie (ok. 20 minut), odcedzić, obrać i pokroić na półplasterki. Liście botwinki drobno posiekać.

Ugotować komosę ryżową lub bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Wstawić do niego blaszkę z rybą i piec przez ok. 10 minut.

Na patelni podgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Włożyć posiekane liście botwinki, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty, aż zmięknie. W międzyczasie dodać pokrojone buraczki i posiekane suszone pomidory wraz z oliwą ze słoiczka.

Do głębokich talerzy wyłożyć komosę, dodać rybę, obłożyć botwinką z patelni i udekorować koperkiem. Skrapiać sokiem z cytryny.

4) Przekąska II 

Owoce

-czereśnie (300g)

 

5) Kolacja 

Sałatka

-mix sałat -1garść (25g)

-ser mozzarella -1/2kulki (60g)

-pomidory -2szt. (160g)

-rzodkiewki -3szt. (45g)

-oliwa z oliwek -1łyżka (10ml)

-chleb orkiszowy -1 kromka (40g) 

Sposób wykonania:

Warzywa umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ser pokroić w kostkę. Całość doprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i skropić oliwą. Spożyć z grzanką.

Dieta dostosowana do stanu zdrowia może znacząco poprawić jakość życia pacjenta. Jeśli potrzebujesz indywidualnego planu dietetycznego, skontaktuj się ze mną.

Zadbaj o swój stan zdrowia i popraw wyniki badań

Jeśli chorujesz na insulinooporność, cukrzycę, hashimoto lub cierpisz na dolegliwości jelitowe – nie zwlekaj. Odpowiednio skomponowana dieta jest skutecznym sposobem wspomagania leczenia wielu chorób. Skorzystaj z mojego doświadczenia i popraw swoje wyniki badań.

dieta-w-chorobie