Prawidłowe żywienie dzieci

Racjonalne odżywianie dzieci to często niedoceniana inwestycja na dorosłe życie człowieka. Ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i chroni przed nadwagą i otyłością w przyszłości. Dieta dziecka powinna zapewnić mu wszystkie niezbędne składniki odżywcze i pokryć odpowiednie zapotrzebowanie energetyczne, w zależności od wieku. Jeśli masz w domu niejadka to zadanie może być utrudnione. Poza tym dzieci to wymagający konsumenci i samodzielne skomponowanie diety może stanowić spore wyzwanie, szczególnie jeśli dziecko cierpi na cukrzycę, celiakię lub alergie pokarmowe.

Kim jest dietetyk dziecięcy?

Dietetyk dziecięcy to specjalista zajmujący się żywieniem najmłodszych. Pomaga w komponowaniu diety dostosowanej do wieku, stylu życia i indywidualnych potrzeb zdrowotnych dziecka. Wspiera rodziców w budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych oraz rozwiązywaniu problemów związanych z jedzeniem, takich jak wybiórczość pokarmowa, alergie czy nadwaga.

Zakres pomocy

Dietetyk dziecięcy prowadzi konsultacje w poniższych przypadkach:

  • Nadwaga i otyłość dziecięca, niedowaga,
  • cukrzyca, celiakia, alergia pokarmowa,
  • zaburzenia odżywiania (anoreksja, bulimia, wybiórczość pokarmowa)
  • wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych,
  • dieta dla dzieci uprawiających sport

Jak przebiega wizyta u dietetyka dla dzieci?

Podczas pierwszej wizyty przeprowadzam szczegółowy wywiad dotyczący nawyków żywieniowych dziecka, jego stylu życia, aktywności fizycznej oraz ewentualnych problemów zdrowotnych. U dzieci powyżej 5-tego roku życia wykonuję analizę składu ciała oraz pomiary antropometryczne. Po zebraniu informacji opracowuję indywidualne zalecenia oraz jadłospis żywieniowy, który będzie wspierał zdrowy rozwój dziecka.

Jak przygotować się do wizyty?

Przed wizytą warto przygotować:

  • dzienniczek żywieniowy z zapisem posiłków z ostatnich 3 dni,
  • wyniki badań (jeśli były niedawno robione),
  • dokumentację medyczną (jeśli dziecko na coś choruje)
  • informacje o alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
  • listę ulubionych i nielubianych produktów dziecka,

Dziecko powinno być ubrane komfortowo – analiza składu ciała odbywa się na boso. Przed wizytą warto porozmawiać z dzieckiem i opowiedzieć mu jak będzie przebiegała wizyta.

Dieta dla dziecka – kilka pomocnych zasad

Jadłospis dziecka powinien być smaczny i różnorodny. Podczas komponowania posiłków trzeba wziąć pod uwagę kilka elementów. Po pierwsze – dzieci jedzą oczami. Tak samo istotne jest co podajesz, jak i w jaki sposób to zaprezentujesz i przyrządzisz. Ta sama kanapka może być prosta i tradycyjna, jak i wesoła lub kolorowa. Eksperymentuj z produktami. Przygotuj jajko sadzone w foremce o kształcie serca lub tosty warzywne z uśmiechem z keczupu. Posiłek, który przypomina radosną buzię smakuje o wiele lepiej!

Po drugie – pamiętaj, że jedzenie nie może kojarzyć się przymusem i przykrą koniecznością. Nie stosuj też przekupstwa ani szantażu. Spożywaj posiłki razem z dzieckiem. Pokazuj, że składniki, których unika, smakują pozostałym członkom rodziny. Postaw na środku stołu talerz z konkretną potrawą i proponuj, ale nie naciskaj. Nie rezygnuj – czasem nowy produkt musi zostać zaserwowany dziecku kilkanaście razy, by zdecydowało się ono na jego spróbowanie.

Martwisz się, że dziecko nie chce jeść warzyw i owoców?  Zaproś dzieci do wspólnego przygotowywania posiłków. W zależności od wieku i możliwości dziecka, może ono przygotować owocową sałatkę, czy warzywny „talerz zdrowia”. Poza tym dzieci lubią odważać produkty i mieszać ze sobą różne składniki. Wspólne przyrządzenie zdrowych ciasteczek może zachęcić dziecko do spróbowania składników: np. orzechów, pestek słonecznika czy suszonych owoców. Możesz też spróbować „jedzeniowej zgadywanki” – dziecko z zakrytymi oczami próbuje owoców lub warzyw, które losuje z miseczki.

Jeśli pomimo wysiłków nadal szukasz sposobu na niejadka lub chcesz odchudzić dziecko z nadwagą zatroszczę się o dietę Twojej pociechy i przygotuję odpowiednio skomponowany jadłospis. W przypadku, gdy dziecko cierpi na cukrzycę lub celiakię przygotuję odpowiednią dietę do występującego schorzenia.

Przykładowy jadłospis dziecięcy (1300 kcal)

1) Śniadanie 

Kanapka

-chleb IG -1 kromka (25g)

-masło -1łyżeczka (5g)

-jajko ugotowane na twardo -1szt. (50g)

-sałata lodowa lub inna -dowolna ilość

-szczypiorek -dowolna ilość

-sól, pieprz

 

2) Przekąska I 

 Tortilla z szynką

-tortilla pełnoziarnista -1szt. (60g)

-sałata lodowa  lub mix sałat -1garść (25g)

-szynka z indyka -2plastry (30g)

-ser żółty -1 plaster (15g)

-ogórek zielony -1/2szt. (50g)

-papryka czerwona -1/4szt. (50g) 

Sposób wykonania:

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Na suchą patelnię położyć tortillę, ułożyć plastry sera i szynki. Przykryć pokrywka by ser się rozpuścił. Zdjąć z patelni, ułożyć warzywa i zwinąć.

 

3) Obiad 

Lane kluski w sosie szpinakowym

-jajko -1szt. (50g)

-mąka pszenna (65g)

-czosnek -1ząbek (4g)

-jogurt naturalny (60g)

-szpinak świeży (100g)

-masło -1łyżeczka (5g)

-sól, pieprz

Sposób wykonania:

Jajka roztrzepać z mąką i szczyptą soli na gładką masę (można dodać trochę mleka, jeżeli masa jest za gęsta). Do gotującej i osolonej wody wrzucić uformowane łyżką kluski i gotować około 5 minut. W międzyczasie przygotować sos szpinakowy. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Smażyć przez 2-3 minuty i dodać jogurt. Gotowe kluski wrzucić do ciepłego sosu i wymieszać.

4) Przekąska II 

Owoc

-jabłko -1szt. (200g)

5) Kolacja

Bajgiel z tuńczykiem

-bajgiel pszenny -1szt. (75g)

-rukola -1 garść (25g)

-sok z cytryny -1łyżka (10ml)

-ogórek zielony -1/2szt. (50g) 

Pasta z tuńczyka:

-tuńczyk w osie własnym (75g)

-ostry sos np. srirachy -1/4 łyżeczki (opcjonalnie)

-koncentrat pomidory -1łyżeczka (5g)

-majonez lekki -1 łyżeczka (12g) np. Winiary Lekki

-sól, pieprz

Sposób wykonania:

Przygotować pastę z tuńczyka: odcedzić tuńczyka na sitku, włożyć do miski, dodać ostry sos srirachy (w ilości do smaku, ponieważ każdy sos ma inny stopień ostrości). Dodać koncentrat pomidorowy oraz majonez. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać.

Ogórka obrać i pokroić na plasterki.

Przekroić bajgle i lekko opiec w tosterze. Na dolnej części rozsmarować pastę z tuńczyka. Następnie położyć ogórka i rukolę. Warzywa doprawić solą i pieprzem, przykryć drugą połówką bajgla. Przekroić bajgle w poprzek na 2 części i podawać.

Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety dla swojego dziecka, skontaktuj się ze mną – pomogę dobrać odpowiednie menu dostosowane do jego potrzeb zdrowotnych i preferencji smakowych.

Zainwestuj w zdrowie dziecka

Jeśli martwisz się o swojego niejadka lub chcesz odchudzić dziecko z nadwagą zatroszczę się o dietę Twojej pociechy. Pomagam także dzieciom chorującym na cukrzycę, cierpiącym na alergie pokarmowe lub inne schorzenia dietozależne. Nie zwlekaj i zadbaj o przyszłość swojego dziecka.

dieta-dla-dzieci