Wykonaj analizę składu ciała z konsultacją dietetyczną
Analiza składu ciała to nieinwazyjne badanie wykonywane przez dietetyka w gabinecie za pomocą analizatora In Body 270. Analizator działa w oparciu o bioimpedancję elektryczną (BIA) prądu o niewielkim natężeniu. Gdy pacjent stoi na wadze z analizą składu ciała i podłączony jest do elektrod, urządzenie wysyła impulsy, mierząc oporność tkanek organizmu na prąd. Jest to badanie bezbolesne i nieinwazyjne. Co ważne, analizator InBody dokonuje pomiaru jak najbardziej zbliżonego do rzeczywistego, który dokładnie odzwierciedla skład ciała.
Badaniem można objąć już dzieci od pierwszego roku życia i wadze min. 5 kg oraz dorosłych ważących do 250 kg. Po wykonaniu pomiaru analizator podaje wyniki w postaci wydruku, co umożliwia łatwe przedstawienie uzyskanych informacji oraz ich późniejszą analizę, a także wyznaczenie celów dietetycznych lub treningowych.
Analizator jednocześnie bada i analizuje:
– masę ciała,
– masa mięśni,
– objętość wody w organizmie,
– beztłuszczową masę ciała,
– BMI – wskaźnik masy ciała
– wskaźnik talia-biodra (WHR),
– procentową zawartość tkanki tłuszczowej,
– podstawowa przemiana materii,
– segmentalną analizę tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej – czyli z podziałem na prawe i lewe ramię, prawa i lewa noga, tułów,
– ilość białka i substancji mineralnych,
– ocenę stopnia otyłości,
– historię składu ciała (podczas kolejnych pomiarów).
Dzięki temu badaniu zbadasz jaki realny efekt wywarł na Twoje ciało sposób żywienia bądź aktywność fizyczna. Możliwość zobaczenia swoich postępów jest absolutną podstawą do zachowania motywacji i dalszego dążenia do celu.
Zalety:
– sprawdzisz realną zawartość tkanki tłuszczowej i mięśniowej w Twoim organizmie z podziałem na poszczególne partie ciała,
– poznasz dokładną ilość kalorii, której potrzebuje Twój organizm do codziennego funkcjonowania, skutecznego odchudzania lub budowy masy mięśniowej,
– dowiesz się jak jesteś nawodniony i czy wypijasz wystarczającą ilość płynów,
– sprawdzisz ile tkanki tłuszczowej oraz wody i mięśni znajduje się w prawej i lewej ręce, prawej i lewej nodze a także tułowiu,
– zbadasz realny progres swojej diety i treningu (w przypadku dwóch badań).
Aby badanie mogło być miarodajne, przed badaniem najlepiej być na czczo (lub nie jeść 2h i nie pić 1h przed planowanym badaniem) jak również dzień wcześniej oraz w dniu wizyty nie należy wykonywać intensywnego wysiłku fizycznego i unikać spożywania alkoholu, kawy i mocnej czarnej herbaty.
Badanie wykonuje się na boso, dlatego warto na wizytę założyć wygodne spodnie i świeże skarpetki. Badania nie można wykonywać u kobiet w ciąży oraz u osób ze wszczepionym rozrusznikiem serca i metalowymi implantami.
Po przeprowadzeniu analizy składu ciała pacjent otrzymuje wydruk obrazujący szczegółowo poszczególne komponenty jego ciała.
Analiza składu ciała
Na masę ciała człowieka składają się następujące komponenty: woda, białko, minerały oraz tkanka tłuszczowa. Utrzymywanie wszystkich składowych w normie zapewnia prawidłową masę ciała. Poniższy wynik pozwala zobrazować i określić, które parametry są w normie, a nad którymi należy popracować.

Analiza mięśniowo-tłuszczowa
Analiza mięśniowo-tłuszczowa diagnozuje nasz typ sylwetki i jednocześnie wskazuje nad czym pacjent powinien popracować, np. zbudować masę mięśniową lub zredukować tkankę tłuszczową. Wyróżniamy trzy główne typy, z których najbardziej pożądaną przez pacjentów sylwetką jest typ D:
I – idealny kształt (prawidłowe i zdrowe ciało),
C – otłuszczony kształt (sarkopenia, czyli zanik tkanki mięśniowej i nadwyżka tkanki tłuszczowej),
D – dobrze ukształtowany (więcej mięśni niż tkanki tłuszczowej, zdrowe i wysportowane ciało).

Analiza otyłości
Do określania nadwagi, otyłości lub niedowagi wykorzystuje się wskaźnik BMI, który oblicza się w oparciu o masę ciała i wzrost. Nie jest to idealny wskaźnik, gdyż u pacjentów charakteryzujących się dużą masą mięśniową przy znikomej zawartości tkanki tłuszczowej może dać zafałszowany wynik świadczący o nadwadze. Dlatego wskaźnik BMI nie jest najważniejszy w stawianiu diagnozy, służy jedynie jako element pomocniczy. Procentowa zawartość tkanki tłuszczowej porównywana jest z normą dla danej płci i wieku.

Segmentalna analiza beztłuszczowa (woda i mięśnie)
Przedstawia czy tkanka mięśniowa jest prawidłowo rozłożona w ciele człowieka. Pokazuje ewentualne dysproporcje wynikające z kontuzji kończyny, praworęczności lub leworęczności, zaniku masy mięśniowej w wieku podeszłym, siedzącego trybu życia oraz toczących się chorób. Wskazuje nad którymi partiami ciała należy popracować.
Segmentalna analiza tłuszczowa
To sprawdzenie rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w poszczególnych partiach ciała. Wartości wyrażone są w kilogramach i procentach w odniesieniu do stanu idealnego.

Historia składu ciała
Służy do monitorowania efektów diety na przestrzeni czasu.

Wynik InBody
Ocena składu ciała (mięśni, tłuszczu, wody w organizmie). Im wyższa ilość punktów tym zdrowszy organizm.

Kontrola masy ciała
Dzięki niej pacjent pozna cele, do których powinien dążyć. Znak (+) oznacza zwiększenie, a (-) zalecaną redukcję.

Poziom tłuszczu trzewnego
Tkana trzewna okala narządy wewnętrzne znajdujące się w tułowiu. Jej prawidłowy zakres wynosi od 1 do 9. W momencie przekroczenia tego wyniku zwiększa się ryzyko insulinooporności, cukrzycy, pojawienia się nadciśnienia, stłuszczenia wątroby lub innych narządów.

Parametry badania
Podstawowa przemiana materii – minimalne zapotrzebowanie organizmy na kalorie, niezbędne do podtrzymania podstawowych procesów życiowych organizmu.
SMI – sarkopenia, czyli degeneracja tkanki mięśniowej. Najczęściej dotyka osoby w wieku podeszłym lub osoby młode po wycieńczających chorobach lub długotrwałym unieruchomieniu ciała.
Zalecana dawka kalorii – uwzględnia potrzeby organizmu z włączeniem umiarkowanej aktywności fizycznej.

Wydatek kaloryczny ćwiczenia
Przedstawienie ilości wydatkowanej energii w czasie 30 minutowej aktywności fizycznej w oparciu o bieżącą masę ciała pacjenta.

Impedancja
Dane wskazują, czy pomiar składu ciała został prawidłowo przeprowadzony.
